O Novom Sadu

Novi Sad Omladinska prestonica Evrope (European Youth Capital) 2019 i Evropska prestonica kulture 2021.

Novi Sad je grad širokih bulevara, velelepnih objekata, obilja parkova i zelenila, uređenih ulica i brojnih mesta za odmor i razonodu. Sa blizu 400.000 stanovnika, uključujući i okolna mesta, grad se smestio pored leve obale Dunava, u južnoj Bačkoj.

Od kada je u periodu socijalizma postao glavni grad Autonomne Pokrajine Vojvodine, Novi Sad je politički, ekonomski, kulturni, prosvetni i svaki drugi centar severne pokrajine Srbije.

Kao prestonica Vojvodine, se nalazi na Dunavu između Beograda i Budimpešte i predstavlja regionalni i kulturni centar. Zahvaljujući svojoj dobroj poziciji na Dunavu i raskrsnici puteva Novi Sad je odlično povezan sa okolnim mestima i gradovima. Nalazi se na 83 km severozapadno od Beograda, oko 300 km južno od Budimpešte, oko 450 km istočno od Ljubljane, oko 330 km istočno od Zagreba, oko 500 km severno od Podgorice, oko 150 km zapadno od Temišvara, 100 km južno od Subotice i Mađarske granice.

Dobro došli u Novi Sad, dobro došli u Srpsku Atinu, gostoljubiv i lep grad, gde Vas građani, vedri i raspoloženi, dočekuju otvorena srca, iskreno i prijateljski.

Zahvaljujući tome što će tokom 2019. godine biti Omladinska prestonica Evrope Novi Sad će cele godine biti prepun zanimljivih kulturnih događaja.

Za više infomacija o Novom Sadu posetite sajt Turističke organizacije grada www.turizamns.rs